BFZ_3323-2.jpg

Dennie Jager

Geboren in: 1995

Dwarslaesie sinds: Okt. 2014

Exoskelet ervaring: Rewalk, Indego, Symbitron+

"Met niks doen, gebeurt er ook niks"

Hoe ben je in aanraking gekomen met exoskeletten?

In 2016 heb ik Ruben de Sain op televisie gezien in een exoskelet. Dit heeft mijn familie en vrienden geïnspireerd om de stichting Walk On op te richten. Het eerste doel was om geld in te zamelen om een exoskelet voor mij te kopen. Uiteindelijk willen we meer mensen laten lopen in een exoskelet. Juist daarom zijn we geld aan het inzamelen voor een tweede. Voor de test-sessie om te lopen in een exoskelet, heb ik een medische keuring moeten doen. Gelukkig is dit allemaal goed gegaan en hebben we genoeg geld kunnen inzamelen om dit exoskelet te kopen!

Wat bewoog je ertoe om in een exoskelet te lopen?

Vanaf moment één dat ik hoorde dat ik een dwarslaesie had, was mijn eerste doel om weer te kunnen lopen. Daarom heb ik met Stichting Walk On enorm veel evenementen georganiseerd om geld in te zamelen. Denk hierbij aan sportevenementen, maar ook ontbijt op koningsdag, optreden van artiesten of zelfs een bingo!

Hoe gebruik je het exoskelet?

Ik train één à twee keer per week. Zo’n training duurt tussen de 1 tot 1,5 uur, waarin ik probeer zo recht en lang mogelijk te lopen. Daarnaast oefenen we ook wel eens om de trap op te lopen en maken we een parcours om het mij moeilijk te maken. In de zomer lopen we ook veel buiten, waar de omgeving en ondergrond al uitdagend genoeg zijn! Daarnaast werken we ook veel aan mijn balans. Ik gebruik het exoskelet dus als hulpmiddel om te trainen. Ik kan het ReWalk-exoskelet nog niet gebruiken als rolstoelvervanger.

Hoe ervaar je het lopen in een exoskelet?

De allereerste keer was fantastisch! Het voelde alsof ik helemaal geen dwarslaesie meer had! Maar na een paar minuten realiseer je hoe zwaar het is en dat je toch wel een dwarslaesie hebt.

Het exoskelet betekent veel voor mij. Ik heb sindsdien veel meer zelfvertrouwen en daarnaast ben ik lichamelijk veel fitter geworden. De omgeving heeft ook heel veel respect voor mijn doorzettingsvermogen en dat geeft mij weer energie om door te gaan.

Zou je opnieuw in een exoskelet willen lopen?

Ik loop iedere week nog in het ReWalk-exoskelet, maar sta altijd open om in een nieuw (verbeterd) exoskelet te lopen. Ondanks dat het exoskelet hartstikke duur is, is het in mijn optiek elke euro waard geweest. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat het exoskelet goedkoper wordt, zodat meer mensen ook deze kans krijgen, die ik drie jaar geleden heb gekregen.

Het exoskelet heeft mijn leven dus positief veranderd. Ik heb weer energie gekregen om nieuwe doelen te stellen en mee te willen werken in de ontwikkeling van het exoskelet: ik heb er een nieuw levensdoel bijgekregen, waar ik hoop dat mensen met een dwarslaesie minder lichamelijke ongemakken gaan meemaken!

Waar moet nog op gefocust worden in de toekomst voor exoskelet-technologie?

Het exoskelet mag beter geïntegreerd worden met het menselijke lopen, dus minder robotachtig. Zonder krukken lopen zou ook fantastisch zijn, dat betekent een verbeterde balans-technologie. Deze technologie ontwikkelt zich steeds verder. Wat tien jaar geleden ondenkbaar was, is nu het nieuwe normaal. De prijs zal dan ook steeds goedkoper worden omdat er steeds meer voorhanden komt in de technologie. Ook weet men steeds meer wat een exoskelet is of heeft er zelf wel eens één aangehad.

Kortom, het is een kwestie van tijd. Kijkende naar de markt gaat er een balans komen tussen kosten en het gebruik van een exoskelet!

Wat zou je anderen willen meegeven over exoskeletten?

Ondanks de nadelen, toch door te blijven zetten! Het gaat je namelijk echt wat brengen in de toekomst. Ik voel mij sinds het gebruik van het exoskelet veel beter en fitter. Denk aan een betere doorbloeding, sterkere botten en een betere stoelgang, minder spasme en minder pijnklachten! Dat is me met een dwarslaesie heel wat waard, vind ik! Daarnaast val je ook op en mensen blijven altijd met bewondering kijken hoe iemand loopt in een exoskelet. Je krijgt het respect wat je verdient!

 

  1. ReWalk: Stevig en robuust pak, wat loopt met een vaste stapsnelheid, waardoor het lopen makkelijker geleerd kan worden. Daarnaast geeft dit pak ook veel bewegingsvrijheid en gaat niet snel kapot. Ook is de service van ReWalk uitstekend.

  2. Indego: Een goedkoper alternatief, maar is eigenlijk niet stabiel en sterk genoeg om mensen met een volledige dwarslaesie veilig te laten lopen. Het is wel een hele mooie uitvinding en niet heel zwaar voor mensen met een lichtere beperking.

  3. SYMBITRON+ EXOSKELETON (Universiteit Twente): Een next level exoskelet, waar de pilot wel ervaring nodig heeft om er in te kunnen lopen. Het is natuurlijk een custom made pak, wat voorzien is van de nieuwste technologie. Daarom loopt dit pak heel goed en niet zo robotachtig. Daardoor is lopen makkelijker, maar nog wel storingsgevoelig.