Koen_met_turbo.jpeg

Koen van Zeeland

Geboren in: 1988

Dwarslaesie sinds: Okt. 2013

Exoskelet ervaring: 2014 (Rewalk) en 2020 (Project MARCH VI)

"Er is niks wat je niet kan!"

Hoe of wanneer kwam je in contact met exoskeletten? 

In 2014 ben ik door de Sint Maartenskliniek gevraagd om mee te doen met het reaal project wat ze daar hebben. Hiermee leerde ik lopen in een exoskelet en moest ik een standaard parcours afleggen aan het eind van het trainingstraject. Uiteindelijk was ik niet tevreden en ben ik nergens mee verder gegaan, totdat ik gevraagd werd voor Project MARCH. Eerst was ik nog sceptisch maar na het een keer in het echt gezien te hebben was ik totaal verkocht en wilde ik graag mee doen! 

Wat bewoog je ertoe om in een exoskelet te lopen? 

Het alles willen proberen heeft me ertoe uitgedaagd om mee te doen met het project van de Sint Maartenskliniek. Ik wilde voor mezelf laten zien dat ik toch nog altijd alles kan. En volgens mij is dat redelijk gelukt.

Hoe gebruik je het exoskelet/wat wil je ermee? 

In de toekomst moeten zou je in een exoskelet moeten kunnen lopen zonder krukken en op een ‘normaal’ tempo, zodat je met iedereen gewoon mee kan lopen. Zo ben je flexibel en wendbaar. Als dat mogelijk is koop ik er morgen één! 

 

Wat vond je van het lopen in een exoskelet? 

Het lopen is leuk, intensief en fijn. Een exoskelet kan op dit moment zeker nog niet de rolstoel vervangen. Met de rolstoel ben ik, en ik denk vele met mij, veel sneller en het geeft me echt mijn ‘vrijheid’.

Wat zijn voor jou voor- en nadelen van het lopen in een exoskelet? 

Een van de nadelen is de accu. Deze kan nu nog maar 45 min mee. Als je echt lekker kan lopen is dit te kort. Het aan en uittrekken kost best wat tijd. Daarnaast zijn de grote en snelheid nog een aantal nadelen. Voordelen zijn dat het fijn is voor je lichaam, fijn mensen weer in de ogen aan te kunnen kijken en dat je je weer andere houdingen kan aannemen met je lichaam. Ook helpt het goed tegen spasmen en is het goed voor je conditie. 

Zou je opnieuw in een exoskelet willen lopen?

 Ik zou zeker opnieuw willen lopen maar het is voor mij nog geen dagelijks iets. 

Toekomstvisie, waarop moet gefocust worden? 

De focus moet liggen op vrij rond kunnen lopen. Dat is alles wat er nodig is in mijn ogen. 

Wat zou je anderen mee willen geven over exoskeletten?

Ik zou anderen zeggen probeer het uit. Kijk wat heb voor jou doet en doe er je voordeel mee 😄